Home

Home

Hier vindt u informatie over knipselbonen (dreuge boon’n op zien Grunnegs, Updrögt Bohnen in Ost-Friesland). Ook kunt u de bonen hier bestellen. Bijzonder aan de knipselbonen (droge bonen) is dat ze in de peul worden gedroogd én gegeten. Het drogen en plukken is een arbeidsintensief proces met als resultaat een uniek product met een eigen smaak. Veel Groningers kennen ze misschien nog van vroeger, maar er zijn ook nu nog veel mensen die de bonen in hun moestuin verbouwen.

De knipselbonen zijn niet rasgebonden. Zowel stam- als stokbonen kunnen worden gebruikt. De dreuge bonen kunnen vers, in een jong stadium, vaak ook als sperzieboon worden gegeten. Gebruikte rassen zijn o.a. de Groninger weekschil (draderig), Hendrikse reuzen (mooie ‘gekleurde spikkels’) en de Saxa (wat kleinere, bruinzadige boon).

De bonen blijven lang op het land staan, totdat ze geel worden. Om ze niet te taai te laten worden moeten ze dan snel worden geoogst. Helaas is machinaal oogsten niet mogelijk, de boon wordt dan te snel slap en kan niet goed indrogen. Vroeger werden de bonen geplukt en aan strengen geregen. Wij doen dit ook met een deel van de bonen. Dit is erg arbeidsintensief. Daarom wordt het overige deel van de bonen met struik en al gerooid. Vervolgens drogen de bonenstruiken (op stokken of draden) op het land of onder de kap. De bonen worden daarna droog van de struik geplukt.